Monday, 2024-06-17, 1:52 AM
Welcome Guest | RSS
Main | Луд човек | Registration | Login
Site menu
Login form
Search
Site friends
My site

Луд човек

 

8 Август 2007 г.


Точно днес просто не мога да не пиша за теб и затова ще ти задам няколко въпроса. На първо място: Къде ти е огромното самочувствие? Не гледаш ли телевизия? Не слушаш ли радио? Не четеш ли вестници? Не знаеш ли, че мнозина те наричат "най-великия"? Че няма и сигурно не е имало друг като теб? Защо си толкова умопомрачително скромен? Надуй се поне малко, бе човек. Повярвай ми – напълно ще те разберем и никoй няма да те съди.


Отдавна сме свикнали звездите да са със самочувствие, далеч по-голямо от успехите им. А ти? Какви ги вършиш, човече? Защо си толкова тих, сдържан и възпитан? Къде са ти арогантността, чувството за превъзходство, нахалството? Вярно ли е, че като отидеш на ресторант, чакаш мълчаливо и спокойно на опашка да се освободи място и никога не подхвърляш името си в лицето на персонала. Не си ли чувал израза: „Ти знаеш ли кой съм аз, бе”? Ами че това е любимото изречение на повечето професионални спортисти. Използват си го хората като „Сезам, отвори се!” и хич не им пука!


И докато сме на темата: Къде ти е синята лампа? Къде ти е просташкият речник? Къде ти е надменният поглед? Къде ти е презрението към нас, простосмъртните? Кажи ми защо си толкова възпитан и дружелюбен? Защо настояваш непознати хора като мен да се обръщат към теб на „ти”, а ти самият им говориш на „Вие”? Много ме озадачаваш и не знам точно как да се държа с теб. Ако не знаех със сигурност, че си суперзвезда, никога не бих го предположил.

 

Братко, явно ти не го осъзнаваш и затова искам аз да ти го кажа: ти си изумителен, невероятен, единствен по рода си! Повярвай ми, няма друг като теб, защото ти просто нямаш слабост. Гледам те в игра и не мога да проумея как така, каквото и да правиш, все се получава перфектно. Всяко движение, всяка мисъл, всеки ход попадат вълшебно на мястото си. Тайната на съвършенството е в детайлите, а ти, приятелю, определено си властелинът на детайла.


Възползвай се от славата си, човече! Нали веднъж се живее, а ти си млад, прочут и богат. Защо не обикаляш кръчмите по цяла нощ? Защо все те няма в два часа сутринта из клубовете? Къде са ти бирите, уискито, джинът с тоник, водката? Къде са ти фамозните гаджета? Къде са ти еднонощните победи? Къде са ти безбройните женски имена в мобифона, чиито лица не можеш да си спомниш? Не знаеш ли, че с тази слава и с тези пари можеш да повалиш върху леглото повече мацки от Великата грипна епидемия през 1918 година?


Какво е това скромно, обикновено момиче, което казваш, че обичаш? Ама била умна, добра и чаровна. Глупости! Къде са и перхидролът, силиконът, липосукцията? Защо никoй не се обръща след нея на улицата? И защо не е прочута певица, манекенка или холивудска актриса? Не знаеш ли, че специално за играчи от твоя ранг природата в тясно съдействие с пластичната хирургия е създала жени мечти с деколтета колкото Разложката котловина и крака, които се простират чак до перфектно оскубаните им вежди?


Събуди се, човече! Къде ти е свитата от клакьори, псевдоприятели и платени обожатели? Не знаеш ли, че в днешно време професионалните спортисти влачат навсякъде със себе си лицемерен антураж от паразити. Но не и ти. Ти предпочиташ старите, истински приятели от детството - хора, на които помагаш и които никога не забравяш. Вярно ли е, че летиш с обикновени полети, че нямаш частен самолет, както много от колегите ти? И къде ти е 50-метровата яхта? Къде са ти къщата в Калифорния, замъкът в Англия, палатът в Дубай? Защо живееш в апартамент, след като само миналата година си направил 28 милиона долара? Чух, че си бил казал следната загадъчна щуротия: "Не искам да прекалявам и да живея в излишък. Предпочитам всяка вечер да лягам да спя с чиста съвест."


Човече, ти явно не си на себе си! На коя планета живееш? Къде са ти охолството, луксът, вещоманията? Защо не си алчен? Къде са ти неплатените данъци, далаверите, незаконните сделки? Не си ли чувал израза "Искам още!"? Не знаеш ли, че подписът ти струва пари? Много пари! Защо не го продаваш? Защо след мач оставаш да раздаваш подписи, докато ти отмалее ръката?

 

И какво е това безумие на интернет страницата ти? Сложил си адреса на родителите си и всеки може да изпрати на него молба за автограф. Месец по-късно човек получава снимка, лично подписана от теб. Хей, наивнико – първо, това е пропиляна възможност за правене на луди пари. Второ, защо се мъчиш: направи един печат с подписа си и си наеми секретарка, която да блъска с него по хартията. Мислиш ли, че дечурлигата, които те обожават, ще забележат разликата?

 

Ти май по принцип не си много наясно с бизнеса. Защо нямаш бензиностанции, магазини, ресторанти? Защо не си наситил медийното пространство със себе си? Къде са ти рап албумите, риалити шоутата и повърхностните филмови роли? Къде ти е мегаимиджът? Къде са ти гъзарията, тежкарлъкът, татуировките, пурите, златните вериги? Я се огледай наоколо! Вземи си поука от другите, защото те от теб едва ли ще вземат. И каква е тази колегиалност? Какво е това спорстменство? Какви са тези обноски? Защо все хвалиш съперниците си след мач, въпреки че ги превъзхождаш?

 

Защо все казваш: "Извадих голям късмет!" след победа? Защо виниш само себе си след загуба? Не си ли чувал за злорадство? За злоба? За завист? Кога ще спреш да бъдеш толкова вбесяващо учтив? Къде ти е уличният жаргон? Не знаеш ли, че правилната граматика е дeмоде? Защо изреченията ти са пълни с древни, непознати думи като: "извинете", "моля" и "ако обичате" ? Определено дразниш с този интелект. За какво ти е да знаеш четири езика, при това перфектно? И защо изобщо четеш книги? Не знаеш ли, че сме в 21-и век? Къде са ти пороците? Къде са ти цигарите, хазартът, кокаинът, дрогата? Защо, като чуеш думата трева, търсиш поляна, а не запалка?

 

И я стига си тренирал като луд - ти вече си най-добрият. Какво още искаш? За какво ти е още да се развиваш? Ако си толкова вманиачен, има по-лесни начини. Не си ли чувал за стероиди, синтетични хормони, допинг и стимуланти? Защо ти е да се потиш и усъвършенстваш? Ако натрупаш маса и надуеш бицепсите, вече ще мачкаш без никакво усилие.

 

И защо, след като си станал глобална икона, нямаш цяла армия от хора, които да работят за теб? Нямаш лични треньори. Нямаш PR агенция. Нямаш личен готвач. Нямаш дори и секретарка. Помагат ти само приятелката и родителите ти. Е, поне имаш спортен мениджър, при това един от най-добрите. Слава Богу!

 

Но той самият казва следното по твой адрес: „Все му повтарям: Човече, ти си небесна звезда. Започни поне малко да се държиш като такава. Прекалено си добър.” Виждаш ли – дори на него му е писнало от теб. Къде са ти всички тези неща, които са толкова типични за днешния спортист? Къде са ти наглостта, простотията, глупостта, мързелът, ненаситността, егоцентризмът, капризите, омразата, еснафщината, усещането за безнаказаност, скандалите, слабостите, присъдите, наказанията, изневерите, псуването по съдиите и детинското поведение? Кажи ми къде?


Знаеш ли, че много спортисти сигурно те гледат и си казват: Луд човек! Луд за връзване! И накрая, преди да съм забравил: отдавна искам да те питам: Къде ти е името? Защо изобщо нямаш второ име? Това е много странно. И защо първото ти име е такава мистерия? В миналото ти самият си го произнасял по два различни начина. Французите ти казват едно, американците - друго. Честно казано обаче, за мен това няма абсолютно никакво значение. Всеки може да те нарича както си иска, без това да промени мнението ми, тъй като аз винаги съм знаел точно как да произнасям името ти: С огромно уважение.

 

Честит 26-и рожден ден, господин Федерер!

Create a free website with uCozCopyright MyCorp © 2024